Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

04.09.20 09:33 Starost: 4 g

Objavljen edukativni video „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“

 

Danas je premjerno na društvenim mrežama objavljen edukativni video na temu sprječavanja nastanka otpada od hrane i poticanja maksimalne iskoristivosti namirnica i to u sklopu projekta "Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“.

Projekt je rezultat suradnje Grada Pazina, trgovačkog društva Usluga d.o.o. i AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. i ima za cilj educirati javnost o racionalnom korištenju hrane kao resursa i održivom gospodarenju otpadom.

Svake nas godine iznova šokiraju brojke koje ukazuju na količinu hrane koja se baca. Svaki Hrvat u prosjeku baci 75 kilograma hrane godišnje, a kućanstva proizvedu više od polovice ukupnog otpada od hrane u EU. Istraživanja pokazuju kako u Istarskoj županiji glavni krivac za nastanak otpada od hrane je prevelika količina pripremljenog obroka i prekomjerna kupovina namirnica. Ostatke od kuhanja Istrijani uglavnom koriste kako bi nahranili mačku i psa ili ih pojeli „dan poslije“. Iako kuhinjski otpad čini više od 30% ukupnog kućnog otpada, većina Istrijana ipak smatra da bacanje hrane negativno utječe na okoliš.

Putem ovog edukativnog videa željelo se dati odgovor na pitanje kako promijeniti loše navike i smanjiti otpad od hrane. Produkcija edukativnog videa nije bila planirana u ovom konkretnom projektu, no s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i na poluotoku odlučeno je prilagoditi se novonastaloj situaciji.

Event koji je bio planiran kao interaktivni „live cooking show“ na glavnom pazinskom trgu „zapakiran“ je u video formatu koji možda neće imati mirise i okuse tek pripremljenog obroka ali će zauzvrat biti dostupan svima onima koje zanima kako maksimalno iskoristiti namirnice i spriječiti rasipanje hrane.

Produkcija i snimanje video uratka odvijalo se u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre. Kroz 5 jednostavnih koraka s naglaskom na važnost planiranja kupovine, pripreme i čuvanja namirnica, njihove konzervacije i zbrinjavanja ostataka, video prikazuje pripremu ribljeg i mesnog jelovnika dvaju poznatih šefova mentora centra, i to najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Hrvata Denija Srdoča i Fabrizija Vežnavera, chefa i vlasnika restorana „Pergola“.  

Video možete pogledati ovdje. Također, donosimo recepte svih pripremljenih jela, s količinama namirnica i postupkom pripreme, koje možete i u PD formatu preuzeti.