Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

23.07.21 15:17 Starost: 3 g

Održana kuharska radionica „Sinergija chefova i novinara ka stvaranju održive i odgovorne gastronomije Istre“

 

U petak, 23. srpnja 2021. godine, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre održana je kuharska radionica pod nazivom „Sinergija chefova i novinara ka stvaranju održive i odgovorne gastronomije Istre“.

 

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre organizirala je edukativno-kuharsku radionicu na kojoj je predstavljen koncept odgovornog korištenja namirnica uz posljedično smanjenje stvaranja otpada i to kroz pripremu kreativnih jela. Ciljna skupina ove radionice bili su kreatori društvenih poruka i njihovi prenosioci te su upravo novinari vezani uz tematiku gastronomije bili sudionici radionice pod nazivom radionica „Sinergija chefova i novinara ka stvaranju održive i odgovorne gastronomije Istre“. Interaktivna radionica održana je u petak, 23. srpnja 2021. godine u Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

AZRRI već dugi niz godina pruža podršku u edukaciji ljudskih kapaciteta turističko-ugostiteljskog sektora kroz Edukacijsko gastronomski centar Istre te djeluje kao poveznica između primarnog poljoprivrednog sektora s turističko uslužnim djelatnostima. U svojem djelovanju promiče važnost kvalitetne prehrane kroz konzumaciju lokalnih sezonskih proizvoda te vrši edukacije o načinima iskoristivosti namirnica u pripremi obroka i njihove ponovne konzumacije. Upravo iz tog razloga, po prvi puta organizirana je radionica namijenjena novinarima na kojoj su chefovi predavači prikazali kako maksimalno iskoristiti gastronomski potencijal namirnice a ujedno i smanjiti stvaranje otpada.

Pripremana su sljedeća jela:

· Jela na bazi ribe – raža (chef Deni Srdoč): marinirana raža u kapuli, octu i začinima na salatici od bulgura i sirovog sezonskog povrća, juha od kosti raže s korjenastim povrćem te pečeni odrezak raže s broskvom na padeli i šugom od poriluka, maslaca, kapara i malvazije te kaparima;

· Jela na bazi mesa istarskog goveda-boškarina (chef Robert Perić): lešada od plećke boškarina sa salatom od pečenog krumpira, pomidora i pestom od bosiljka, plećka od boškarina kuhana u maslacu s krumpirom alla njoki, krema od krumpira s pečenim raguom te polpetice od plećke boškarina s kremom od kukuruza i salaticom od mlade kapule i šparoga s rakijom od bazge.

U Agenciji smatramo da vrlo važnu ulogu u stvaranju pozitivnog i „zdravog“ mijenja imaju mediji koji djeluju kao prenosnici vijesti ali i društvenih promjena te da je njihovo uključivanje u podizanje svijesti o racionalnom korištenju hrane kao resursa od krucijalne važnosti. Upravo kroz sinergiju novinara odnosno medija kao glavnih prenosioca poruka građanstvu i chefova kao glavnih promotora lokalnih namirnica i sirovina želimo utkati put ka racionalnom korištenju namirnica, poštivajući okoliš odgovorno stvarati otpad te to pretočiti u postulate održive gastronomije Istre ali i Hrvatske.

U sklopu edukativnih aktivnosti i programa koji se planiraju provoditi na razini Istarske županije, AZRRI će se zajedno s partnerima baviti tematikom održivog korištenja namirnica te sprječavanja nastanka viška otpada od hrane, počevši od poljoprivrede, gastronomije, turizma, trgovine pa sve do obrazovanja. Smatramo kako optimizacija korištenja hrane kao resursa pridonosi

ima gospodarstva ka stvaranju zdravog i kvalitetnog životnog okruženja.