Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

26.08.21 10:12 Starost: 3 g

U tijeku je Javni poziv za prijavu na natječaj „Best tourism villages“/„Najbolja turistička sela“ od strane UNWTO-a

 

UNWTO je raspisala natječaj „Best tourism villages“/„Najbolja turistička sela“, u kojem se traže najbolji primjeri ruralnih sela koji iskorištavaju snagu turizma kako bi pružili mogućnosti i zaštitili svoje zajednice, lokalnu tradiciju i baštinu.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je inicijativu „Best tourism villages“/„Najbolja turistička sela“ s glavnim ciljem identifikacije sela s inovativnim i transformativnim pristupima turizmu u ruralnim područjima koji djeluju u skladu s ciljevima održivog razvoja (SDGs).

Rok za prijavu na natječaj „Best tourism villages“/„Najbolja turistička sela“ produžen je do 15. rujna 2021. godine te države članice UNWTO-a mogu se prijaviti putem nadležnih nacionalnih tijela. Za slučaj Hrvatske, u nadležnosti je Ministarstvo turizma i sporta.

UNWTO želi odati priznanje selima diljem svijeta koja su predana očuvanju i valorizaciji svoje kulturne baštine i održivom razvoju kroz turizam. S vizijom da turizam postane pozitivna snaga za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice, natječaj  „Best tourism villages“/„Najbolja turistička sela“ nastoji maksimizirati doprinos turističkog sektora ka smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja. Također nastoji unaprijediti ulogu turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

"Turizam može biti pokretač pozitivnih promjena za ruralne zajednice diljem svijeta", izjavio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili. “Želimo prepoznati jedinstvenost svakog sela i prikazati najbolje inicijative kako bi turizam postao sredstvo za bolju budućnost u ruralnim područjima. Kad ponovno pokrenemo turizam, radimo na tome da nikoga - i niti jedno selo - ne ostavimo iza sebe. ”

Inicijativa uključuje tri stupa:

1. Oznaka "Najbolja turistička sela UNWTO-a": Oznaka će prepoznati selo koje je izvanredan primjer destinacije ruralnog turizma s priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, koje čuva i promovira ruralne vrijednosti zasnovane na zajednici, proizvode i način života te ima jasnu predanost inovacijama i održivosti u svim svojim aspektima - gospodarskim, društvenim i ekološkim.

2. Program nadogradnje ‘Najbolja turistička sela UNWTO -a’: Program nadogradnje će koristiti brojnim selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterije oznake. Ta će sela dobiti podršku UNWTO -a i njegovih partnera u poboljšanju elemenata područja identificiranih kao praznine u procesu evaluacije.

3. Mreža ‘Najbolja turistička sela UNWTO -a’: Mreža će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenja i mogućnosti. Obuhvatit će predstavnike sela koja su nagrađena znakom „Najbolje turističko selo prema UNWTO -u“, sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje, kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora koji se bave promicanjem ruralnog turizma.

Prijavitelji trebaju udovoljiti sljedećim kriterijima:

- niska gustoća naseljenosti odnosno turističko selo može imati najviše 15.000 stanovnika,

- turističko selo mora biti smješteno u krajoliku u kojem su prisutne tradicionalne djelatnosti poput poljoprivrede, stočarstva, šumarstva ili ribolova i

- turističko selo koje je dio ruralnog područja mora usko surađivati sa svojom zajednicom te dijeliti lokalne i zajedničke vrijednosti.

Više informacija o natječaju potražite na službenim stranicama UNWTO-a ili kliknite ovdje.