Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

27.08.21 09:00 Starost: 3 g

Projekt KeyQ+ ušao je u finale izbora za Najbolji EU projekt

 

Projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, kojeg je provodila AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre ušao je u finale unutar kategorije Doprinos prekogranične suradnje.

Portal župan.hr u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, drugu godinu za redom organizira izbor za Najbolji EU projekt. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koja će se otvoriti kada završi predstavljanje svih projekata.

Među 32 projekta koji su ušli u finale izbora za Najbolji EU projekt je KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske projekt, koji je predložen od strane Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove unutar kategorije Doprinos prekogranične suradnje.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. provodila je projekt KeyQ+ u ulozi vodećeg partnera te u suradnji s hrvatsko-talijanskim partnerstvom, među kojima su CIVIFORM Cividale del Friuli, Grad Pula, Grad Cividale del Friuli, Tržnica d.o.o. Pula, Scuola Centrale Formazione - Centar za strukovnu edukaciju Mestre, Turistička zajednica grada Malog Lošinja te Casa Artusi – Centar gastronomske kulture, Forlimpopoli.

KeyQ+ je kapitalizirao iskustva projekta Key Q, financiranog u okviru Programa Jadranska prekogranična suradnja, u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Također, u sklopu projekta izvršilo se istraživanje  okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana, što je poslužilo kao podloga za reinterpretaciju zaboravljenog kulinarskog naslijeđa Austrougarske monarhije.

Projekt se provodio od 1.1.2018. do 30.9.2019. godine na prekograničnom području Italije i Hrvatske, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Emilia-Romagna. Ukupna vrijednost projekta bila je 6.500.000 kuna, bespovratni dio bio je 1.300.000, a vlastito učešće 230.000 kuna. Više informacija o projektu potražite ovdje.

Kroz prekograničnu suradnju stvoreni su preduvjeti za povećanje atraktivnosti i valorizaciju povijesnih kulturnih građevina područja, čime je uspješno uspostavljena didaktička kuhinja u sklopu Tržnice Pula, ujedno podignuta davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, koja je i nakon završetka projekta ostala kao relevantan primjer jedinstvenog turističkog proizvoda. Uspješnom provedbom projekta KeyQ+ pridonijelo se stvaranju uvjeta za kreiranje integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu. Kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini, projekt je pridonio usavršavanju ljudskih potencijala turističko-ugostiteljskog sektora putem didaktičkih programa i radionica razmjene iskustava, što se pokazalo od izuzetne važnosti za valorizaciju hrvatske gastronomije.

Cijeli članak pročitajte ovdje.