Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

14.12.21 15:09 Starost: 2 g

Održan završni sastanak u svezi manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 2021

 

U srijedu, 8. prosinca 2021. godine, u prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre održan je završni sastanak s predstavnicima agroturizama uključenim u ovogodišnju manifestaciju Dani otvorenih vrata agroturizama Istre.

U prostorijama Edukacijsko gastronomskog cetra Istre održan je završni sastanak s predstavnicima agroturizama uključenim u ovogodišnju manifestaciju Dani otvorenih vrata agroturizama Istre. Na sastanku su prezentirani rezultati 11. izdanja manifestacije te izneseni završni zaključci u svezi prijedloga i komentara svih uključenih agroturizama.

S obzirom na izazovnu 2020. godinu, u kojoj je nažalost manifestacija bila otkazana, u 2021. godini do samog početka manifestacija, situacija je bila neizvjesna. Pridržavajući se smjernica Stožera Civilne zaštite Istarske županije, agroturizmi su osigurali epidemiološke uvjete te u skladu s time uspješno priveli kraju 11. izdanje manifestacije DOVAI.

Prema dostavljenim statističkim podacima i informacijama koje su tražene od strane agroturizama uključenih u ovogodišnje jedanaesto izdanje, učinjena je analiza manifestacije Dani otvorenih vrata agroturizama Istre. U ovogodišnjoj manifestaciji, tijekom četiri vikenda odnosno svaku subotu i nedjelju u različitim terminima (subota proizvoljno, a nedjelja u 13:00 i 16:00 sati), agroturizme je posjetilo više od 4500 gostiju/posjetitelja. Ovo predstavlja izuzetan rezultat s obzirom da niti jedan agroturizam nije radio punim kapacitetima zbog epidemiološke situacije u zemlji i okruženju.

U ovogodišnjem izazovnom, pandemijskom izdanju, agroturizmi uključeni u manifestaciju Dani otvorenih vrata agroturizama Istre ostvarili su vrlo dobre rezultate, čime se dokazao i potvrdio višegodišnji rad na unaprjeđenju, razvoju i promociji seoskih domaćinstava i ruralnog turizma Istre u van sezonskim mjesecima. Svi agroturizmi su se pridržavali epidemioloških mjera i smjernica te su sva četiri vikenda prošla u savršenom redu. Komentari agroturizama su da zbog ograničenja i razmaka stolova, nisu bili u mogućnosti ispuniti pune kapacitete objekata ali su izuzetno zahvalni na mogućnosti organizacije manifestacije, iako je do zadnjeg trenutka bilo neizvjesno njezino održavanje.

Bitno je za napomenuti kako je studeni u Istri obilježen Danima otvorenih vrata agroturizama Istre, koje svi ljubitelji domaćih proizvoda i autentičnih jela s nestrpljenjem očekuju, te je upravo tako i ove godine bilo. Statistički podaci prikupljeni putem web stranice i društvenih mreža manifestacije ali i upiti od zainteresiranih, prikazuju kako je manifestacija postala svojevrsna tradicija, koju iz godine u godinu svi posjetitelji iz Istra ali i okolnih županija i inozemstva, iščekuju. Agroturizmi se razlikuju od druge ugostiteljske ponude u Istri po vlastitoj proizvodnji namirnica, preradi te njihovom korištenju u autohtonim jelima kao i specifičnom tradicionalnom serviranju, te se to tijekom promocije i u manifestaciji ističe kao kvaliteta turističke ponude ruralnog prostora.