Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

27.05.19 13:06 Starost: 5 g

KeyQ+ Festival u sklopu europskog projekta KeyQ+ - 23.-24.05.2019.

 

U Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu, odrržan je dvodnevni KeyQ+ Festival u sklopu istoimenog europskog projekta kojeg provodi AZRRI.

Nakon svečane inauguracije KeyQ+ točke održane 14.05.2019. godine na kojoj je Edukacijski gastronomski centar Istre predstavljen kao referentno mjesto za učenike, profesore te stručnjake iz turističko-ugostiteljskog sektora, AZRRI d.o.o. organizirao je dvodnevni KeyQ+ festival dana 23. i 24.05.2019. godine na povijesno značajnoj lokaciji, Gortanovom brijegu. Tijekom prvog dana festivala, 23. svibnja, ugostiteljsko-tursitičkim školama predstavljen je rezultat europskog projekta KeyQ+, a potom je uslijedilo predavanje o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji lokalnog ekološkog OPG-a Siljan. Nakon održanih predavanja, za sve zainteresirane je organiziran obilazak farme istarske autohtone pasmine goveda - boškarina, koja je u vlasništvu Agencije.

Drugog dana festivala, 24. svibnja, održano je predavanje o utjecaju povijesti Gortanovog brijega na kulturu stola središnje Istre kroz storytelling novinara Davora Šišovića. Ekološka poljoprivredna gospodarstva i lokalni proizvođači izložili su svoje autohtone istarske proizvode koje  su  svi posjetitelji mogli kušati.

Oba dan festivala bila su okončana prigodnim degustacijama gdje su svi posjetitelji imali priliku kušati reinterpretirana jela austrougarske kuhinje na bazi ekoloških proizvoda, koja su za ovu prigodu spravljali vrhunski chefovi Robert Perić i David Skoko.

Europski projekt KeyQ+, ukupnog budžeta 871.925,00 eura, financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, te ima za cilj obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin vodeći je partner projekta, te na istom surađuje s 9 partnera, uključujući Grad Pulu, Tržnicu d.o.o. Pula i Turističku zajednicu grada Malog Lošinja. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiranog putem Programa suradnje IPA ADRIATIC u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Glavni rezultati projekta su gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjene djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koja će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ točaka organiziranih van sezone koje će okupiti sve relevantne dionike u sektoru turizma.