Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

22.04.20 17:10 Starost: 4 g

Započela provedba europskog projekta ECOVINEGOALS

 

22. travnja održan je prvi transnacionalni sastanak partnera projekta ECOVINEGOALS, financiranog u okviru Jadransko-jonskog programa suradnje ADRION 2014.-2020.

ECOVINEGOALS projekt ima za cilj promicanje održivosti i otpornosti u vinogradarskom sektoru poticanjem tranzicije intenzivnih vinogradarskih sustava prema agroekološkim i održivijim sustavima upravljanja koji štite staništa i krajolike, istovremeno štedeći resurse i smanjujući štetne emisije. Projekt također ima za cilj poboljšati kompetencije dionika i uključiti ih u procese participativnog upravljanja na lokalnoj razini, te poticati transnacionalnu suradnju i posebne transnacionalne instrumente za promicanje, potporu i upravljanje agroekološkom tranzicijom kao načinom rješavanja problema ranjivosti okoliša promicanjem javnokorisnih usluga ekosistema, sprječavanjem socijalnih sukoba u korištenju zemljišta i ublažavanjem klimatskih promjena.


Projekt ECOVINEGOALS započeo je u ožujku 2020. godine, trajati će 30 mjeseci i uključuje 10 partnera iz 6 zemalja. Istraživačke aktivnosti odvijati će se u svim zemljama članicama, a koordinira ih vodeći partner projekta, LAG istočne Venecije iz Italije, s partnerima: Autonomna pokrajina Trento (Italija), Institut poljoprivrede i šumarstva Nove Gorice i  Istraživački centar Akademije znanosti i umjetnosti (Slovenija), Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin i Udruga za promicanje zapošljavanja - INFORMO (Hrvatska), Centar za razvoj poslovanja Kragujevac (Srbija),  Start-up centar Bar i Općina Bar (Crna Gora), te Mediteranski agronomski institut Chania (Grčka). Pored toga, dodatnih 9 organizacija iz Italije, Grčke, Crne Gore i Belgije također će nastupiti kao pridruženi partneri.


Poboljšane mjere i propisi doneseni zbog pandemije COVID-19 onemogućili su provedbu kick-off sastanka u prostorijama Mediteranskog agronomskog instituta u Chaniji (CIHEAM MAICh), kako je prvobitno bilo predviđeno. Ipak, e-sastanak, održan putem internetske platforme, uspješno je okupio 28 sudionika, što je predstavljalo 10 korisnika iz 6 različitih zemalja, te pokazao se kao izvrstan početak projekta i pokrenuo po svemu sudeći vrlo plodnu suradnju partnerskih organizacija na području jadransko-jonske makroregije. Sudjelovanje tri predstavnika Zajedničkog tajništva ADRION programa pokazalo se vrlo korisnim jer su mogli pružiti ključne informacije i pomoć korisnicima u pogledu upravljanja, financijskih i komunikacijskih pitanja vezanih uz provedbu projekta.


Početni sastanak omogućio je upoznavanje partnerskih organizacija i pružio je pregled opsega i strukture projekta, njegovog cjelokupnog koncepta upravljanja i prezentacije rasporeda svakog radnog paketa. Središnji dio sastanka bile su prezentacije koje su detaljno opisale karakteristike vinogradarstva u partnerskim zemljama  i bavile se središnjim izazovom projekta ECOVINEGOALS: usklađivanje ciljeva očuvanja staništa i zaštite krajolika s ekonomski održivim proizvodnim sustavima, kako bi se osigurala održivost vinogradarskog sektora i sačuvale karakteristike terroir-a koje čine identitet različitih vinogradarskih regija jadransko-jonskog teritorija.