Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

25.03.22 13:52 Starost: 2 g

JAVNI POZIV za sudjelovanje na radionici „Pirjanje mesa (tehnika pripreme mesa autohtonih pasmina) 2“

 

Specijalizirana radionica „Pirjanje mesa (tehnika pripreme mesa autohtonih pasmina) 2“ provodi se u sklopu projekta KLIK Pula, a održat će se u četvrtak i petak, 31.3. i 01.04.2022. godine u Edukacijsko gastronomskom centru

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (u daljnjem tekstu ŠTUT Pula) kao nositelj projekta KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma i AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin kao partner na projektu objavljuju Javni poziv za sudjelovanje na radionici „Pirjanje mesa (tehnika pripreme mesa autohtonih pasmina) 2“.

U sklopu projekta KLIK Pula provode se specijalizirani programi za usavršavanje odraslih polaznika u sektoru ugostiteljstva i turizma. Dvodnevna radionica „Pirjanje mesa (tehnika pripreme mesa autohtonih pasmina) 2“ jedan je od specijaliziranih programa, za čiju provedbu je zadužen AZRRI d.o.o. u suradnji sa ŠTUT Pula. Projekt KLIK Pula se sufinancira u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2014.-2020. godine

Zbog izuzetno velike zainteresiranosti polaznika, ponovno se organizira radionica „Pirjanje mesa (tehnika pripreme mesa autohtonih pasmina)“, koja je održana u 2020. godini. Ova specijalizirana radionica ima za cilj omogućiti nadogradnju znanja i vještina polaznika u svezi tehnike pirjanja mesa autohtonih pasmina (istarsko govedo - boškarin, istarski tovar - magarac, istarska ovca i istarska koza) te pružiti smjer u samostalnom kreiranju kreativnih jela.

U kuharstvu razlikujemo tri temeljne metode kuhanja: suhe, vlažne i kombinirane metode. Pirjanje spada u vlažne tehnike kuhanja, gdje se namirnice prvo tretiraju suhim metodama kuhanja te se nakon toga prebacuju u veće zatvorene posude, čime se zadržava sva tekućina i naglašava se okus jelima. Meso autohtonih pasmina vrlo je specifično te u tom segmentu nedostaje edukacija profesionalnog kuharskog kadra, kako bi se na pravilan način koristila tehnika pirjanja i pripremala autentična jela karakteristična za istarsko podneblje.

Struktura radionice podijeljena je na teorijski i praktični dio, koji će se odvijati kroz dva dana, kako bi polaznici na najbolji način dobili uvid u tematiku radionice. Chef predavač ove dvodnevne specijalizirane radionice bit će chef i profesor kuharstva Igor Ciceran. Na ovoj radionici polaznici će imati prilike naučiti sve o pravilnoj tehnici pirjanja mesa autohtonih istarskih pasmina.

Radionica je besplatna za sve sudionike, a održat će se u četvrtak i petak, 31.3. i 01.04.2022.  godine u didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra Istre (Gortanov brijeg 1, Pazin) s početkom  u 10:00 sati.

Prijave se zaprimaju do popunjenosti slobodnih mjesta, i to za po jednog polaznika iz svakog od prijavljenih objekata/institucija. Molimo sve zainteresirane da svoje prijave za sudjelovanje šalju e-mailom na edukacije(at)azrri.hr a za sve informacije da nam se obrate  pozivom na kontakt broj 052/351-596.

Napomena: aktivnost se provodi u organizaciji regionalnog centra kompetentnosti KLIK Pula-ŠTUT Pula

Više informacija potražite u dolje navedenom dokumentu Javnog poziva.