Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

08.11.19 10:05 Starost: 4 g

Uspješno priveden kraju EU projekt MEDFEST - Interreg Mediteran 2014.-2020

 

Nakon pune tri godine, uspješno je priveden kraju europski projekt MEDFEST - „Kulinarski doživljaji Mediterana: stvaranje održivih turističkih destinacija“, kojeg je provodio AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o.Pazin zajedno sa sedam partnerima iz sedam mediteranskih država.

MEDFEST - „Kulinarski doživljaji Mediterana: stvaranje održivih turističkih destinacija“, projekt je financiran iz Programa transnacionalne suradnje Interreg Mediteran 2014.-2020. te koji je imao za cilj poboljšati kvalitetu života ljudi u ruralnim područjima koristeći bogato kulinarsko nasljeđe Mediterana, koje je prepoznato i uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine. Pod vodstvom vodećeg partnera iz Slovenije te zajedno s još šestero europskih partnera iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke i Cipra, AZRRI je pune tri godine radio na provedbi projekta MEDFEST, koji se okončao u listopadu 2019. završnom konferencijom u Portugalu. Ukupna vrijednost projekta je 2,218,473.66 €, od čega je dio AZRRI-a iznosio 253,797.20 €.

Opći cilj MEDFESTA bio je stvaranje ili poboljšanje postojeće strategije za održivi razvoj turizma temeljenom na tradicionalnim običajima, lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ponudi, te gastronomskim specijalitetima područja Mediterana. U sklopu projekta kreirani su alati i instrumenti temeljem kojih je pojedini projektni partner osmislio inovativne održive gastronomske doživljaje, kako bi se omogućila diverzifikacija ponude turističkog sektora te upotpunila i produžila turistička ponuda u ruralnim priobalnim krajevima Mediterana.

Aktivnosti projekta bile su podijeljene u dvije faze. U prvoj fazi provela se studija temeljem koje se razvila strategija uključivanja gastronomske tradicije u razvoj novih održivih turističkih paketa. U drugoj fazi provedeno je testiranje osmišljenih turističko - gastronomskih doživljaja svih projektnih partnera s glavnim ciljem provjere teorijskog uporišta dobivene strategije, metodom testiranja u lokalnom/regionalnom kontekstu. Dobivenim rezultatima testiranja pojedinog doživljaja, dovršena je strategija planiranja održivih kulinarskih iskustava koja je diseminirana u cilju inkorporacije u lokalne i regionalne strategije razvoja turizma.

Turističko - gastronomski doživljaj "OD FARME DO STOLA", AZRRI je osmislio u sklopu EU projekta MEDFEST, koji ima za cilj predstaviti istarsku prirodnu, kulturnu i kulinarsku baštinu ispričanu kroz gastronomsku valorizaciju autohtonih pasmina. Ideja za osmišljavanje specifičnog turističkog proizvoda potekla je iz potrebe za predstavljanjem značajnog simbola Istre „Istarskog goveda - Boškarina“, kroz priču o njegovom značaju u povijesti, sadašnjosti ali i budućnosti.

Gastronomski doživljaj je zamišljen tako da turist/posjetitelj svoj jednodnevni kulinarski itinerar započne na Gortanovom brijegu, gdje se aktivnim sudjelovanjem u doživljaju posjećuje farma istarskih pasmina te „putevima boškarina“ vraća u Edukacijski gastronomski centar na interaktivnu kuharsku radionicu. Zajedno sa vrsnim kuharima svi sudionici imaju priliku upoznati i kušati proizvode kojima Istra obiluje te tako povezati se s Istarskim teritorijem i načinom života, čime se posljedično povećava njihova svijest o sljedivosti lokalnih proizvoda. Zahvaljujući europskom projektu MEDFEST, financiranom u sklopu programa Interreg Mediteran 2014.-2020., AZRRI je dobio priliku dizajnirati specifični gastronomski doživljaj Istre.

Na službenim web stranicama projekta MEDFEST možete preuzeti Strategiju planiranja održivih kulinarskih iskustava, prevedenu na osam europskih jezika, koja predstavlja finanlni output projekta.
Ovdje možete pregledati službenu web stranicu projekta MEDFEST.

Kliknite ovdje kako biste pročitali zanimljivi članak o projektu MEDFEST, objavljen u lokalnim novinama Glas Istre.