Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

06.02.20 13:56 Starost: 4 g

Održano Regionalno predstavljanje europskog projekta „MADE IN-LAND: Održivo upravljanje ruralnim prostorom“

 

06. veljače 2020. godine u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina održano je Regionalno predstavljanje europskog projekta „MADE IN-LAND: Održivo upravljanje ruralnim prostorom“ kojega provodi AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin.

Projektom se planira izraditi zajednička strategija prekograničnog područja koja bi identificirala mogućnost povezivanje obale i unutrašnjosti Istre, na način da se upotpuni turistička ponuda unutrašnjosti koja će uključivati  nevaloriziranu prirodnu i kulturnu baštinu te gastronomiju.  Tijekom događanja obiteljska poljoprivredna gospodarstva i lokalni proizvođači, koji će biti uključeni u turistički itinerar, predstavili su svoje autohtone istarske proizvode koje su svi posjetitelji imali priliku kušati.

Cilj Regionalnog eventa bio je povezivanje relevantnih dionika koji su kroz participativni pristup zajedno pokušali doći do ideje kako povećati atraktivnost ruralnih područja unutrašnjosti Istre, te taj koncept provesti u stvarnost.

Sudionici Regionalnog eventa bili su predstavnici područne (regionalne) samouprave, istarskih gradova Pazina, Buzeta i Vodnjana, te općina Žminj i Svetvinčenat, predstavnici lokalnih turističkih zajednica, te ostali dionici javnog i privatnog sektora.

Svi sudionici složili su se kako postoji mogućnost povećanja potencijala destinacije kroz jačanje sinergije aktera privatnog i javnog sektora, te vjeruju da će to ujedno biti i ključ uspjeha ovog projekta.

Europski projekt MADE IN-LAND, ukupnog budžeta 2.218,069,31 EUR, od čega za AZRRI 267.829,30 EUR, financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014-2020.

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin partner je na projektu MADE IN-LAND, te na istom surađuje s 8 partnera iz Hrvatske i Italije.

Projekt ima za cilj zaštitu i valorizaciju neiskorištenih prirodnih i kulturnih potencijala kontinentalnih dijelova partnerskih regija, Italije i Hrvatske.

Pilot aktivnost kojom će se AZRRI baviti tijekom projektne implementacije je razvoj i primjena brenda koji će promovirati materijalnu i nematerijalnu prirodnu, te kulturnu baštinu unutrašnjosti.

Događanje je bilo zaokruženo prigodnom degustacijom jela istarskog goveda - Boškarina, uz korištenje tradicionalnih istarskih namirnica, a koja je za ovu prigodu spravljao chef Robert Perić.