Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

22.10.21 11:04 Starost: 2 g

Projekt KeyQ+ Najbolji EU projekt u kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji”

 

Na svečanoj dodjeli nagrada, održanoj sinoć u Novom Vinodolskom, projekt KeyQ+ Agencije za ruralni razvoj Istre, proglašen je Najboljim EU projektom u kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji”.

Projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske, kojeg je Agencija za ruralni razvoj Istre provodila u ulozi vodećeg partnera, proglašen je sinoć Najboljim EU projektom u Hrvatskoj u kategoriji  “Doprinos prekograničnoj suradnji”. Na jučerašnjoj svečanosti preuzimanja nagrade u Novom Vinodolskom, prisustvovali su župan Istarske županije Boris Miletić te direktor AZRRI-a Igor Merlić.

Projekt KeyQ+ kapitalizirao je iskustva projekta Key Q, financiranog u okviru programa “Jadranska prekogranična suradnja”, u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.

KeyQ+ je jedan od onih projekata s kojima se s punim pravom ponosimo u Istarskoj županiji i posebno mi je drago što je njegovu kvalitetu i uspješnost prepoznao i stručni žiri. Podsjetit ću i na njegovu prvu inačicu KeyQ kroz koji smo osnovali Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu, pokraj Pazina. Centar je postao neizostavno mjesto kad govorimo o stručnim radionicama i edukacijama ugostitelja i kuhara iz Hrvatske i inozemstva. Projektom KeyQ+ učinili smo dodatni iskorak u promociji naše bogate istarske kulinarske baštine, kao i njezinim povezivanjem s onom talijanskom. Uvijek kažem kako je Istra premala i mora se, stoga, opredijeliti za izvrsnost. Upravo zato je i jedan od prioriteta Istarske županije pomagati naše domaće proizvođače, zaštiti autohtone istarske proizvode i promicati ih na svjetskom tržištu, istaknuo je istarski župan Boris Miletić.

Direktor AZRRI-a Igor Merlić istaknuo je da je ova nagrada zapravo priznanje Agenciji te njezinim zaposlenicima koji rade na provedbi projekata, te koja je do  danas sudjelovala u provedbi  20 europskih projekata ukupne vrijednosti veće od 22 milijuna eura, od kojih se na AZRRI odnosilo 3 milijuna.

Projekt KeyQ+ je zbog svoje značajne važnosti za Istarsku županiju u pogledu obogaćivanja turističke ponude temeljene na kulturnoj i gastronomskoj baštini te uspostave didaktičke kuhinje u sklopu Tržnice Pula, kandidiran u izboru za Najbolji EU projekt u Hrvatskoj te je ujedno i odnio pobjedu u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Izbor za Najbolji EU projekt u Hrvatskoj, drugu godinu za redom organiziran je od strane portala župan.hr u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekti KEY Q i KeyQ+ stvorili su preduvjete za održivi razvoj integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu temeljenu na poljoprivredno-prehrambenim proizvodima partnerskog područja. Uspostavljen Edukacijski gastronomski centar Istre kao mjesto kontinuirane edukacije ljudskih potencijala sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma te didaktička kuhinja KEYQ+ gastro PUNKT kao referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, pokazatelj su važnosti ali i nužnosti podizanja kvalitete istarske gastronomije u svrhu regionalnog razvoja.

 Pročitajte članak objavljen u lokalnim novinama Glas Istre.