Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

27.07.20 10:24 Starost: 4 g

Proslava 30. Jakovlje uz smotru istarskih volova i otvorenje Parka istarskog vola

 

U subotu, 25. srpnja 2020. godine na prostoru kanfanarskog sajmišta održana je jubilarna 30. Jakovlja, na kojoj je svečano otvoren i predstavljen Park istarskog vola.

U povodu obilježavanja 30. Jakovlje održan je tradicionalni izbor najljepših, najtežih i najposlušnijih istarskih volova. Jubilarna Jakovlja završila je povijesnim rekordom te s nevjerojatnih 1 303 kilograma, vol Sarožin vlasnika Maria Udovičića iz Gospodi mnogobrojnim je posjetiteljima veličanstveno pokazao svu ljepotu, moć i snagu istarskog vola, a osim u kategoriji težine, pobjedio je i u kategoriji ljepote.

Obilježavanje jubilarne manifestacije označeno je svečanim otvorenjem Parka istarskog vola. Naime, radi se o prvom tematski uređenom prostoru kojim se posjetiteljima kroz interaktivne sadržaje, siluete istarskog goveda u prirodnim veličinama i brojne druge zanimljivosti vezane uz Jakovlju, istarskog vola i ambijent ruralne Istre, istakne važnost očuvanja ove visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Park istarskog vola projekt je kojemu je cilj bio urediti prostor kanfanarskog sajmišta koje je od davnina imalo važnu ulogu stanovništvu područja Kanfanarštine, kao što ima i danas tijekom smotri istarskih volova. Ideja je da se priča o istarskom volu prezentira tokom cijele godine i svim zainteresiranima omogući da nauče sve o ovoj vrijednoj pasmini. Doživljaj Istre nekada pružit će i starinske kope i trtoja, koja će u Parku istarskog vola poslužiti i kao informativno-edukativno zona, a projekt su kao važan prepoznali i financijski podržali brojni partneri, među kojima se ističu: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Istarska županija, Kamen d.d. Pazin, Grad Rovinj-Rovigno, Agencija za ruralni razvoj Istre i Savez uzgajivača istarskog goveda.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu i trudu udruženih lokalnih uzgajivača na čelu sa SUIG-om te uz podršku Istarske županije i AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre, danas je pasmina istarskog goveda ipak manje ugrožena vrsta.