Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

08.12.21 08:35 Starost: 2 g

Održan radni sastanak HAPIH-a, AZRRI-a i Istarske županije

 

U petak, 26. studeni 2021. godine u prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre održan je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Istarske županije.

Dana 26. studeni 2021. održan je radni sastanak vezano uz očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja kao dijela genetskog i kulturološkog naslijeđa, te njihovu gospodarsku evaluaciju, afirmaciju i promociju. Sastanku su prisustvovali djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i Istarske županije.

HAPIH su predstavljali dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, dr.sc. Drago Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, dr.sc. Marija Špehar, savjetnica za znanost i istraživanje i Neven Rimanić dipl.ing., voditelj Područnog ureda Pazin. Ispred AZRRI-ja sastanku su nazočili Igor Merlić, oec., direktor, Edmondo Šuran dr.med.vet., voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva i Gordan Šubara dr.med.vet., voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre, dok je Istarsku županiju predstavljao pročelnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo dr.sc. Ezio Pinzan. Sastanku je nazočio i dr. sc. Mario Bratulić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede za poslove vezane za uspostavu i rad proizvođačkih organizacija, lance opskrbe hranom, poslove savjetovanja iz područja sigurnosti hrane i veterinarstva.

Tematika radnog sastanka bila je jačanje afirmacije izvornih pasmina koja je moguća kroz proizvodnju domaće hrane i oplemenjivanje turističke ponude tradicijskim gastronomskim specijalitetima. U tu svrhu dogovoren je da suhomesnati proizvodi na bazi mesa istarskih autohtonih pasmina koje proizvodi AZRRI nose oznaku Meso hrvatskih farmi. Također je izražena spremnost na daljnji razvoj suradnje i zajedničkog djelovanja na unaprjeđenju uzgoja izvornih pasmina „in situ“ kao i primjenu najnovijih znanstvenih dostignuća u očuvanju genetske varijabilnosti.

Tijekom boravka u Istri, djelatnicima HAPIH-a organiziran je obilazak uzgajivača i proizvođača.

Više informacija o posjeti pročitajte ovdje.