Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

01.08.16 08:02 Starost: 8 g

Na pulskoj tržnici održan COOKING SHOW i predstavljanje projekta WELLFOOD ACTION

 

U petak, 29. srpnja 2016, na pulskoj tržnici od 9,00 do 12,00 h predstavljen je projekt WELLFOOD ACTION. Cilj događaja je bio predstaviti široj javnosti aktivnosti projekta WELLFOOD ACTION, odnosno valorizaciju autohtonih proizvoda s naglaskom na meso Istarskog magarca, te sezonsku ribu iz Jadranskog mora.

Na jednom mjestu, u sklopu velike kuhinje na otvorenom  naši poznati i eminentni istarski kuhari Robert Perić i David Skoko pripremali su domaće namirnice u zanimljivoj "street food" varijanti i pokazati drugačije gastronomske potencijale lokalnih namirnica kroz kreativno osmišljena jela.

Uz poznate kuhare na kuharskom događanju sudjelovali su i djeca pulske vrtićke skupine D.V. Marija Petković,  Osnovne škole Kaštanjer te učenici kuharstva Turističko Ugostiteljske škole iz Pule.

S implementacijom projekta WELLFOOD ACTION (WELLFOOD Jadransko - jonski klaster na putu prema inovacijama) financiranog iz Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja - natječaj kapitalizacije AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre započela je tijekom mjeseca svibnja ove godine.

Trajanje projekta je 8 mjeseci, te će se u tom kratkom razdoblju, zaključno sa krajem mjeseca studenog na području Istarske županije implementirati veliki broj aktivnosti vezan za gastronomsku valorizaciju autohtonih namirnica te uvođenje lokalnih namirnica u prehranu školske i predškolske djece Istarske županije.

Cilj WELLFOOD ACTION projekta na području Istarske županije je povezivanje turističko-ugostiteljskog i poljoprivrednog sektora, zajednički rad s ciljem valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre kroz gastronomiju, te stvaranje novih trendova u pripremi i konzumaciji jela. Na taj način stvaraju se pretpostavke za razvoj održive primarne proizvodnje u ruralnom području te osiguranja ostanka življenja na selu. Posljedica takvog pristupa su očuvanje bioraznolikosti, očuvanje autohtonih pasmina i sorti te održavanje kvalitete života u Istri.

Osim navedenog jedna od aktivnosti projekta je i  i pokretanje projekta uvođenja istarskih namirnica i istarske gastronomije u edukaciju i prehranu školske i predškolske  djece naše županije.

Ciljevi toga projekta bili bi valorizacija autohtonih proizvoda kroz edukaciju djece, vrednovanje i promocija domaćih namirnica i sirovina, širenje znanja o lokalnoj gastronomiji, domaćim namirnicama i njihovim vrijednostima te upoznavanje djece s autohtonim biljnim i životinjskim vrstama.