Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

01.05.19 10:20 Starost: 5 g

KICK-OFF SASTANAK PROJEKTA ITACA - 29.-30.travanj 2019

 

Započinje projekt INTERREG ITACA - inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti ribarstva male pelagijske ribe, kojim koordinira Veneto Agricoltura i orijentiran je na promicanje stručne suradnje talijanskih i hrvatskih ribarskih poduzeća.

U Poreču i Pazinu, 29. i 30. travnja održan je uvodni sastanak projekta ITACA - inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti ribarstva male pelagijske ribe na kojem su sudjelovali Agencija za inovacije u primarnom sektoru - Veneto Agricoltura, u ulozi vodećeg partnera, Institut za biološke resurse i pomorsku biotehnologije (CNR-IRBIM) iz Ancone, Mediteranski agronomski institut (IAMB) Bari, Udruženje zadruga - Confcooperative - Regionalna unija iz Veneta, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. (Pazin), Institut za oceanografiju i ribarstvo Split (IZOR).

ITACA je jedan od temelja programa INTERREG Italija-Hrvatska u periodu od 2014.-2020. u prioritetnoj osi Blue Innovation jer potiče suradnju talijanskih i hrvatskih ribarskih poduzeća u vidu održivog izlova plave ribe, uglavnom srdela i inćuna,s dvostrukim ciljem očuvanja zajedničkih resursa u sjevernom Jadranu i povećanja profitabilnosti industrije. Na osnovi znanstvenih podataka, biti će izveden ekonomski model predviđanja koji će omogućiti analizu ekonomskih podataka i podataka o izlovu u stvarnom vremenu za svako pojednimo tržište uspijeva apsorbirati tijekom različitih razdoblja u godini. Drugim riječima, ribarska poduzeća na Jadranu mogu očekivati mogućnost upravljanje količinama on demand, čime će se prije svega sačuvati prirodne populacije plave ribe jer se riba neće više neselektivno izlovljavati, dakle ribarstvo će postati održivo te će se optimizirati i stabilizirati odnos između troškova i profita u gospodarskom ribolovu.

Ukupna financijska sredstva na raspolaganju projekta iznose oko 1,8 milijuna eura te će služiti kao potpora za aktivnosti koje će se okončati u lipnju 2021. godine.

Tijekom dvodnevnog sastanka, službeno su se prwedstavili projektni partneri, imenovao se Upravljački odbor, detaljno se definirala rana faza projekta, uz studijsko putovanje u novootvorena hrvatska poduzeća za preradu ribe.