Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

05.06.20 13:29 Starost: 4 g

Održano snimanje edukativnog videa na temu izbjegavanja rasipanja hrane kao najava eventa „Od piruna do polja: pensaj, poji ne hitaj!“

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u petak, 05. lipnja 2020. godine, u prostoru Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu, održano je predstavljanje edukacijskog eventa „Od piruna do polja: pensaj, poji ne hitaj!“ na temu sprječavanja nastanka otpada od hrane, planiran za rujan ove godine.

Projekt, inače suradnja Grada Pazina, trgovačkog društva Usluga d.o.o. i AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. ima za cilj educirati javnost i građanstvo o važnosti maksimalnog iskorištavanja namirnica kako bi se izbjeglo rasipanje hrane i potakla održiva priprema obroka.

S obzirom na to da se zbog pandemije virusa COVID-19 zajednički event morao odgoditi za rujan, odlučeno je da se Svjetski dan zaštite okoliša obilježi snimanjem edukativnog videa s važnim savjetima koji će pridonijeti smanjenju stvaranja otpada od hrane te odgovornosti prema okolišu.

Za snimanje promotivnog videa, kuhari Deni Srdoč - najmlađi Michelinov chef i mladi talent 2018.g. prema izboru prestižnog vodiča Gault Millau, chef restorana „Draga di Lovrana“ te Fabrizio Vežnaver - chef i vlasnik restorana „Pergola“ pripremali su jedan riblji i jedan mesni meni s naglaskom na važnost planiranja kupovine, pripreme i čuvanja namirnica, njihove konzervacije i zbrinjavanje otpada.

Cilj AZRRI-a, koji već dugi niz godina pruža podršku u edukaciji ljudskih kapaciteta turističko-ugostiteljskog sektora, jest da se u nadolazećim aktivnostima intenzivije bavi poticanjem racionalnog korištenja hrane kao resursa te upoznavanjem svih dionika o važnosti pravilne iskoristivosti namirnica u gastronomiji ali i drugim segmentima poslovanja i života.

U sklopu cjelokupnog programa koji će se provesti na razini Istarske županije, AZRRI će se zajedno s partnerima baviti tematikom održivog korištenja namirnica te sprječavanja nastanka viška otpada od hrane, počevši od poljoprivrede, gastronomije, turizma, trgovine pa sve do obrazovanja. Događanje „Od piruna do polja“ koje se danas najavilo, predstavlja početak programa koji će u budućnosti biti od velikog značaja za očuvanje prirodnih resursa Istre.

Promotivni video će uskoro biti dostupan na web stranicama organizatora i na društvenim mrežama te slobodan za dijeljenje.