Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

16.09.21 09:12 Starost: 3 g

Poziv na kuharsku radionicu „Sinergija chefova i novinara u pripremi kreativnih jela na bazi lokalnih namirnica“

 

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre organizira kuharsku radionicu za novinare i pripadnike medija, koja će se održati u utorak, 21. rujna 2021. godine u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre organizira kuharsku radionicu za novinare na kojoj će biti predstavljeni istarski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi zaštićeni na razini Europske Unije, a čije će gastronomske vrijednosti biti prezentirane kroz pripremu kreativnih jela. Prva radionica za novinare, održana u srpnju ove godine, s naglaskom na odgovorno korištenje namirnica, kako u ugostiteljskom sektoru tako i u kućanstvima, bila je uvertira u nadolazeću radionicu, na kojoj će poseban naglasak biti na zaštićenim istarskim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Pozivaju se svi pripadnici navedenog sektora/branše da se odazovu pozivu te prijave se na kuharsku radionicu pod nazivom „Sinergija chefova i novinara u pripremi kreativnih jela na bazi lokalnih namirnica“ Radionica će se održati u utorak, 21. rujna 2021. godine s početkom u 10:00h, u Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu (Pazin).

Cilj ove radionice jest prezentacija važnosti označavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji proizvođačima omogućavaju dodanu vrijednost, a potrošačima kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla. Europske oznake kvalitete odnose se na zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, zaštićene oznake izvornosti te zajamčeno tradicionalni specijalitet.

U Istarskoj županiji, oznakom kvalitete registrirana su i označena tri prehrambena proizvoda, dva se nalaze u postupku registracije dok se pet proizvoda nalaze u fazi pripreme dokumentacije za registraciju. Ova radionica će se baviti prezentacijom zaštićenih proizvoda iz Istarske županije i njihovom kreativnom upotrebom u različitim modernim i tradicionalnim jelima čime se u konačnici daje na važnosti stvaranju novih gastronomskih vrijednosti lokalnih proizvoda uz podršku održivog eno-gastronomskog turizma. Predstavnici lokalnih proizvođača predstaviti će svoje proizvode, a ekstrovertni chef David Skoko, poznat po tematici iskoristivosti namirnica, na svoj osebujan način prikazati će pripremu kreativnih jela na bazi lokalnih zaštićenih proizvoda te mogućnosti njihove dodatne kulinarske valorizacije.

Uključivanjem novinara kao glavnih prenosioca poruka građanstvu u suradnju sa chefovima kao glavnim promotorima lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda AZRRI želi podignuti svijest o razumijevanju i konzumaciji kvalitetnih proizvoda provjerene kvalitete čime se u konačnici grade održivi temelji gastronomije.

Radionica je organizirana isključivo za novinare te je besplatna za sve sudionike.

Potvrda sudjelovanja šalje se na edukacije(at)azrri.hr najkasnije do ponedjeljka, 20. rujna 2021. godine do 12:00 sati. Broj sudionika je ograničen.

Poziv za kuharsku radionicu nalazi se u nastavku.