Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

14.12.21 12:26 Starost: 2 g

Članak o projektu KeyQ+ i ostalim projektima koji pridonose razvitku ruralne Istre

 

Objavljen je članak na portalu Župan.hr o uspješnim projektima koje Agencija za ruralni razvoj Istre provodi te o projektu KeyQ+.

Projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske odnio je pobjedu u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji u izboru za Najbolji EU projekt u Hrvatskoj. Projekt je to na koji je AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre izuzetno ponosna jer su njime kapitalizirana  iskustva projekta KEY Q, okončanog 2013. godine te kojim smo restaurirali zgradu na povijesnom Gortanovom brijegu u Pazinu i stvorili Edukacijsko gastronomski centar Istre. 

U svom djelokrugu rada, AZRRI trenutno provodi projekte među kojima su MADE IN-LAND: Održivo upravljanje ruralnim prostorom,  ITACA: Inovativni alati za povećanje konkurentnosti i održivosti pelagičkog ribarstva Jadrana, ECOVINEGOALS: Održivo upravljanje vinogradarskih krajolika kao dio strateškog teritorijalnog razvoja, KLIK Pula: Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula te početkom sljedeće godine započinjemo s provođenjem projekta PASTINNOVA: Inovativni modeli za održivu budućnost mediteranskih sustava pastoralnog stočarstva.

Projekti kojima se bavimo usmjereni su ka povezivanju subjekata koji žive i rade u ruralnim područjima, počevši od lokalnih dionika u sektoru poljoprivrede i stočarstva, gospodarstva, turizma i gastronomije pa sve do donosioca odluka, istraživačkih i nevladinih institucija. AZRRI podržava i koordinira razvojne programe vitalne za održavanje života ruralnih područja i poboljšanje kvalitete života ruralnog stanovništva, spajanjem primarne poljoprivredne proizvodnje, procesa lokalne transformacije i sektora usluga u poslovne klastere.

Kao jedan od izuzetno važnih projekata za gospodarstvo te očuvanje ruralnog prostora Istarske županije, upravo je uspostava lanca uzgoja, proizvodnje i plasmana mesa istarskog goveda kroz gospodarsku reafirmaciju i gastronomsku valorizaciju. AZRRI je od 2004. godine zadužen za inovativni Program očuvanja istarskog goveda, koji je jedan od najuspješnijih programa te vrste u široj regiji i radi na očuvanju ostalih autohtonih istarskih pasmina.’ – nastavlja Kapuralin i dodaje kako su programom te pripadajućim međunarodnim, nacionalnim i regionalnim projektima, spasili istarsko govedo od izumiranja, valorizirajući i reinterpretirajući njegovo meso i proizvode, koji danas slove kao jedni od najprepoznatljivijih istarskih autentičnih proizvoda. Na ovom uspješnom modelu, gradimo priču te razvoj ostalih autohtonih pasmina istarske ovce, istarskog magaraca, istarske koze kroz promociju, zaštitu i valorizaciju regionalne, tipične, autohtone hrane s dodanom vrijednošću.

Cijeli članak pročitajte ovdje.