Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

07.12.22 14:54 Starost: 1 g

Održana prva u nizu radionica za srednjoškolce u sklopu projekta EDUFISH ALBA 75 kojeg provodi srednja škola Mate Blažine Labin

 

U srijedu, 30. studeni održana je prva u nizu edukacijsko-kuharska radionica u sklopu projekta EDUFISH ALBA 75 - Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji, kojeg provodi srednja škola Mate Blažine Labin.

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre sudjeluje u projektu EDUFISH ALBA 75 - Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji te je zadužena za provedbu edukativnih aktivnosti usmjerenih promicanju konzumacije proizvoda akvakulture i ribarstva, a tiču se organizaciju kuharskih i nutricionističkih radionica.

EDUFISH ALBA 75 - Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji je projekt koji je formiran zbog nedovoljno razvijene svijesti o prehrambenoj vrijednosti konzumacije ribe u populaciji srednjoškolaca, a nositelj projekta jest srednja škola Mate Blažine Labin. Cilj projekta je podizanje svijesti kod oko 300 mladih o nutritivnoj i zdravstvenoj važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama kroz sudjelovanje u nutricionističkim predavanjima i gastro radionicama pripreme i konzumacije proizvoda od ribe i morskih plodova, te pripremu  multimedijskih materijala koji će se diseminirati na području LAGUR-A ALBA i Istarskoj županiji.

Prva u nizu edukacijsko-kuharska radionica „Blagdanska jela od ribe i morskih plodova“ održana je u srijedu, 30. studeni u školskom praktikumu srednje škole Mate Blažine Labin na kojoj su učenici smjera kuharstvo zajedno sa chefom mentorom Stivenom Vunićem pripremali 5 različitih jela na bazi ribe i morskih plodova. Chef Stiven učenicima je pokazao pravilno čišćenje ribe i morskih plodova, termičku obradu namirnica te pripremu zanimljivih i jednostavnih jela uz popratne priloge.

Vrhunski predavač nutricionizma, Dr.sc. Mihela Dujmović upoznala je učenike s važnošću konzumacije ribe te njezinih svojstava kojima doprinosi zdravlju i poboljšanju sposobnosti kod djece, posebice kod učenja.

U 2023. godini planira se provedba 3 edukacijsko-kuharske i 3 nutricionističke radionice u prostorijama srednje škole Mate Blažine Labin.

U nastavku fotografije sa održane radionice.