Logo
 HR  ENG  ITA 

IPA- Transnacionalni program Jugoistočni prostor

Transnacionalni program suradnje za jugoistočnu Europu za razdoblje od 2007. do 2013. godine dio je Europske teritorijalne suradnje s glavnim ciljem jačanja  i promicanja teritorijalnog razvoja i integracije u području suradnje u programskom razdoblju.

Programsko područje obuhvaća 16 europskih zemalja: Hrvatsku, Rumunjsku, Bugarsku, Sloveniju, Mađarsku, Grčku, Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Austriju, Slovačku, Italiju (regije Lombardia, Veneto, Puglia, Friuli-Venezia-Giulia, Trento, Bolzano, Emilia Romagna, Umbria, Marche, Abruzzo i Molise), Ukrajinu i Moldaviju.

Transnacionalna suradnja usredotočena je na ograničeni broj prioritetnih područja u skladu s Lisabonskim ugovorom i Gothenburškim protokolom: inovacije, okoliš, pristupačnost i održivi urbani razvoj. Program se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji je za programsko razdoblje 2007.-2013 predvidio proračun od 206 milijuna eura. Sudjelovanje država koje nisu članice EU financirat će se iz IPA pretpristupnog programa i Europskog programa za susjedstvo. IPA sredstva koja su na raspolaganju za financiranje sudjelovanja hrvatskih korisnika iznose 360.000 EUR.

Prioriteti programa su sljedeći:

1. Olakšavanje inovacija i poduzetništva
2. Zaštita i poboljšanje okoliša
3. Poboljšanje pristupačnosti
4. Razvoj transnacionalne sinergije za održivi razvoj područja

AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin sudjeluje u Programu IPA Adriatico sa ukupno 5 projekata:

  1. DESK ARTS
  2. IRCOS
  3. RETOUR
  4. GREEN ECONOMY
  5. S.Ma.P.

GREEN ECONOMY: Development of a transnational partnership for the promotion of a green, agricultural oriented, regional development model and network

Razvoj  međunarodnog partnerstva s ciljem poticanja ekološkog, poljoprivredno orijentiranog, regionalnog razvojnog modela i mreže 

Cilj projekta je promovirati ekološki model razvoja za područje jugoistočne <place w:st="on">Europe</place>, temeljenog na tradicionalnog poljoprivrednoj proizvodnji uzimajući u obzir specifičnosti uključenih područja. Model će se razviti na temelju međunarodnog prekograničnog partnerstva i mreže temeljenim na poticanju održive poljoprivrede te unaprijeđeniju prodaje autohtonih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima odnosno povećanja ekonomske aktivnosti što će dovesti do  ekonomskog i socijalnog razvoja regije.

Mjera: 1. Olakšavanje inovacija i poduzetništva
Prioritet: 1.3. Poboljšanje uvjeta za inovaciju

Trajanje projekta: 36 mjeseca

PARTNERI:
LP: Sveučilište Thessaloniki (Grčka)
P1:  Sveučilište u Debrecenu (Mađarska)
P2: Razvojna Agencija Perfecture Imathia (Grčka)
P3: Delta Dunav- Nacionalni institut za istraživanje i razvoj (Rumunjska)
P4: Institut za ekonomiku u poljoprivredi, Sofia (Bugarska)
P5: Sveučilište u Bologni- Zavod za Ekonimiku u poljoprivredi (Italija)
P6: EDRI- Institut za razvoj, Tirana (Albanija)
P7: AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin (Hrvatska)

Ukupna vrijednost projekta: 14.819.000,00 kn

BUDGET AZRRI: 1.533.000,00 kn za trogodišnje razdoblje(1.303.050,00 kn iz fonda IPA i 229.950,00 kn nacionalno sufinanciranje)