Logo
 HR  ENG  ITA 

Edukacijski gastronomski centar Istre

Edukacijski gastronomski centar Istre KEY Q: Ključ kvalitete istarske gastronomije

Edukacijsko gastronomski centar Istre djeluje u sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI) te predstavlja platformu za vrednovanje i promociju istarske gastronomije u cilju zaštite i valorizacije autohtonih pasmina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Istre. Didaktička kuhinja kao ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra, predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači kroz prezentaciju i demonstraciju kuharskih tehnika, vještina i umijeća vrše edukaciju u cilju valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i usavršavanja kapaciteta u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma.

Upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela preduvjet je za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda koji za krajnji cilj imaju predstavljanje istarske gastronomije, ali i podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama u Istarskoj županiji i šire.

U cilju kontinuirane edukacije ljudskih potencijala sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma te valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, AZRRI organizira edukacijsko-kuharske radionice za ugostiteljsko osoblje u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu. Kroz prezentacije i demonstracije chefova predavača i mentora pomno osmišljenih radionica, svaki polaznik ima priliku nadograditi svoje vještine, uvidjeti načine pripreme nekih novih kreativnih jela te unaprijediti svoju profesionalnu kuharsku karijeru.

Radionice se odvijaju u proljetnom i jesenskom terminu i to ponedjeljkom, utorkom i srijedom, kako bi omogućili nesmetani rad ugostiteljskih djelatnika vikendom i tijekom ljetne sezone. Teme radionica dogovorene su s Obrtničkom komorom Istarske županije, Cehom ugostiteljstva i turizma.

Projekt edukacija odvija se uz pomoć i sufinanciranje:

  • Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Istarske županije,
  • Hrvatske gospodarske komore – Županijska komore Pula,
  • Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu,
  • Upravnog odjel za turizam,
  • Turističke zajednice Istarske županije

U nastavku donosimo neke od provedenih edukacijsko - kuharskih radionica od osnutka centra i didaktičke kuhinje:

  • Kako sljubiti hranu i vino - Fabrizio Vežnaver i Filip Savić  
  • Kuhinja s mesom istarskog magarca - Robert Perić
  • Deserti s lokalnim karakterom -Robert Perić
  • Istarski pršut kao namirnica u kreativnoj gastronomiji - Robert Perić
  • SOUS VIDE - kuhanje u vakuumu - Robert Perić
  • Lokalne namirnice u kuhinji Marine Gaši           
  • Tehnike rezanja i obrade tune -David Skoko
  • Valorizacija šafrana u Istri - David Skoko
  • Oštrige i pedoći iz Limskog kanala - David Skoko
  • Kreativna gastronomija s mesom istarskog goveda - Emanuele Scarello
  • Ekološki proizvodi Istre u "Michelinovoj" kuhinji - Emanuele Scarello  
  • Tradicionalne tjestenine Istre - Davorka Šajina
  • Kreativna radionica Danijela Đekića
  • Restoranska vegetarijanska kuhinja - Ana Ugarković
  • Ribe Jadrana s Zdravkom Tomšićem
  • Dekoracija tanjura i moderno serviranje hrane - Janez Bratovž
  • Food dizajn - tradicija i trendovi - Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović
  • Burgeri - Marijo Čepek
  • Neka nova jela Hrvoja Zirojevića
  • Svinjska polovica od A-Ž - Mate Janković

Za sve informacije i upite kontaktirajte nas isključivo putem službenog emaila: edukacije@azrri.hr  ili putem kontakt telefona 052 351 596.

Veselimo se zajedničkoj suradnji!