Logo
 HR  ENG  ITA 

O Istri

Smještena u sjeveroistočnom dijelu Jadranskog mora, Istra je s tri strane okružena morem, i ima vrlo povoljan zemljopisni položaj, gotovo u srcu Europe, na pola puta između ekvatora i sjevernog pola,te je oduvijek predstavljala most koji je povezivao srednjoeuropski kontinentalni prostor s mediteranskim.

Površina:

Istarski poluotok obuhvaća površinu od 3.476 četvornih kilometara. To područje dijele tri države: Hrvatska, Slovenija i Italija. Najveći dio, ili 3.130 četvornih kilometara (90% površine), pripada Republici Hrvatskoj. Većina hrvatskog dijela poluotoka nalazi se u Istarskoj županiji – 2.820 četvornih kilometara, što je 4,98 posto od ukupne površine Republike Hrvatske. Ostali dio administrativno-teritorijalno pripada Primorsko-goranskog županiji.

Reljef:

Prema geološkoj i geomorfološkoj strukturi istarski se poluotok dijeli na tri sasvim različita područja. Brdoviti sjeverni i sjeveroistočni rub poluotoka, zbog svog oskudnog biljnog pokrova i ogoljelih kraških površina poznat je kao Bijela Istra. Jugozapadno od Bijele Istre pruža se prostor koji je morfološki znatno bogatiji. To su niža pobrđa fliša, koji se sastoji od nepropusnih lapora, gline i pješčenjaka, pa odatle i naziv Siva Istra. Vapnenačku zaravan uz morsku obalu, pokrivenu zemljom crvenicom, nazivamo Crvenom Istrom.

Klima:

Osnovnu značajku podneblju istarskoga poluotoka daje sredozemna klima. Sredozemna klima duž obale postupno se mijenja prema unutrašnjosti i prelazi u kontinentalnu, zbog hladna zraka koji struji s planina i zbog blizine Alpa.

Vegetacija:

Trećina istarskog poluotoka nalazi se pod šumama. Duž obale i na otocima prevladavaju borove šume i makija, koju krase stabla crnike i planike.
Istarsko tlo obiluje prirodnim znamenitostima, među kojima je osobito zanimljivo otočje Brijuni, gdje raste oko 680 biljnih vrsta. Također ga krasi najrazličitije raslinje i maslinici. Na Učki i Ćićariji, iznad 500 metara nadmorske visine uspijeva bukova šuma. Među zakonom zaštićenim predjelima u Istarskoj su županiji poznati prirodni rezervati - nacionalni park Brijuni, park prirode Učka, zaštićeni krajolik Limski zaljev, Motovunska šuma, park šuma Zlatni rt i ornitološki rezervat Palud pokraj Rovinja, park šuma Šijana pokraj Pule i zaštićeni krajolik Kamenjak na samom jugu Istre.

Vodotoci:

Zahvaljujući nepropusnim flišnim naslagama, Istra ne oskudijeva vodom. Najznačajniji površinski vodotoci na području Istarske županije su Mirna, Raša, Boljunčica, Dragonja, te ponornica Pazinčica. U vodoopskrbnom smislu značajnu funkciju imaju površinske akumulacije Butoniga i Boljunčica.
Mirna je najduža i vodom najbogatija istarska rijeka. Duga je 53 km, izvire kod Buzeta, a utječe u Jadransko more blizu Novigrada.

Obala:

Dužina istarske obale, zajedno s otocima i otočićima iznosi 539 kilometara. Zapadna je obala Istre razvedenija, i duga, zajedno s otocima, 327 kilometara. Istočna je obala, zajedno s otočićima, duga 212 kilometara.


Administrativna podjela:

Administrativno je Istarska županija podijeljena na 41 teritorijalnih jedinica lokalne samouprave - na 10 gradova i 31 općina.

  • Gradovi su: Buje-Buie, Buzet, Labin, Novigrad-Cittanova, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj-Rovigno, Umag-Umago i Vodnjan
  • Općine su: Bale, Barban, Brtonigla-Verteneglio, Cerovlje, Fažana, Funtana, Gračišće, Grožnjan-Grisignana, Kanfanar, Karojba, Kaštelir - Labinci, Kršan, Lanišće, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Medulin, Motovun, Oprtalj-Portole, Pićan, Raša, Sveti Lovreč, Sveta Nedelja, Sveti Petar u šumi, Svetvinčenat, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Žminj

Administrativni centar Istre je Pazin (9.227 stanovnika).
Gospodarsko središte je Pula (58.594 stanovnika).


Stanovništvo i prosječna naseljenost:

Broj stanovništva u Istarskoj županiji prema popisu iz 2001. Godine iznosio je 206.344 što čini 4,65 % stanovništva Republike Hrvatske. Prosječna naseljenost je 73 stanovnika na km2.


O ruralnoj Istri

Seoski ili ruralni prostor određuju tri glavne značajke: gustoća naseljenosti, način korištenja
zemljišta te identitet zajednice. Tipična seoska područja imaju nisku gustoću naseljenosti, što je posljedica male veličine naselja i njihove raštrkanosti. Isto tako, glavnina raspoloživog zemljišta koristi se u poljoprivredi i šumarstvu, dok izgrađeni prostor zauzima manje površine.
Od ukupno 647 naselja u Županiji, njih 52 je svrstano u urbane lokalne zajednice, a
595 u seoske lokalne zajednice. S obzirom da je broj stanovnika u općinama i gradovima prema Popisu 2001. godine iznosio 99.135, što je 48,1 % ukupnog stanovništva Županije, prostor županije možemo nazvati pretežito ruralnom regijom.


Ruralni i urbani prostor - EU kriterij


Površina km²

%

Broj stanovnika

%

Broj naselja

%

Prosječna gustoća naseljenosti
Stanovnika/km²

Ruralni prostor

2.301,70

81,6

74.970

36,3

549

82

33

Urbani
prostor

520,30

18,4

131.374

63,7

121

18

254

Ukupno

2.822,00

100,0

206.344

100,0

670

100

73