Logo
 HR  ENG  ITA 
Razvojni program > Istraživačko-razvojni programi > Program klonske selekcije

Program klonske selekcije

Već stoljećima, ili bolje rečeno tisućljećima u Regiji Primorske Hrvatske stanovništvo se intenzivno bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina gdje su iz populacija sorti spontanim križanjem nastale autohtone ili udomaćene sorte.

Temelj svakog održanja i razvoja vinogradarsko vinarske proizvodnje je bez sumnje proizvodnja kvalitetnog, selekcioniranog i zdravog loznog sadnog materijala.  Međutim, od tog silnog bogatstva i već nadaleko poznatih sorata kao što su Malvazija Istarska, Teran, Plavac mali, Babić i još brojne druge sorte, danas nemamo niti jedan službeno priznati i zaštićeni klon, što je u svakom pogledu neprihvatljivo stanje stvari.

Stoga je AZRRI d.o.o. Pazin u dogovoru sa Rasadnikom Rauscedo (Vivai cooperativi Rauscedo) (VCR) – Rauscedo Italija i Zavodom za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odlučila pokrenuti dugoročni program rada na klonskoj selekciji sorata Primorske Hrvatske, kojim će u prvom krugu biti obuhvaćene gospodarski značajne sorte:
Malvazija Istarska, Teran, Hrvatica, Muškat ruža Porečka, Plavac mali, Maraština, Debit, Plavina, te dvije sorte koje geografski i ekološki pripadaju ovom prostoru, Blatina i Žilavka.

Prvi korak u realizaciji programa bit će vizualna sortna identifikacija i odabir interesantnih biotipova, nakon čega će slijediti  uzimanje materijala na terenu, koji će se podvrgnuti daljnjim selekcijskim postupcima. U tome će značajnu ulogu odigrati suradnička institucija Vivai cooperativi Rauscedo – Rauscedo Italija, kao vodeći svjetski centar u selekciji vinove loze i proizvodnji loznog sadnog i reprodukcijskog materijala.  U njihovim laboratorijima provest će se svi potrebni serološki testovi fitosanitarnog statusa odabranih i označenih biotipiva, kao i postupak fitosanitarnog indeksiranja.

Na koncu istraživanja, klonski kandidati koji u cjelini odgovore svim zahtjevima selekcijskog postupka i budu predstavljali potencijal za razvoj i napredak sorti iz kojih su izdvojeni, kao i potencijal za unapređenje vinogradarske i vinarske proizvodnje, ući će u završni dio kolonske selekcije koji predstavlja njihovo službeno priznavanje i postizanje licencnih prava u daljnjem razmnožavanju.

Držimo da će ovaj projekt, koji prije svega iziskuje strpljiv i ustrajan, višegodišnji rad, kako na terenu, tako i u laboratorijima, polučiti značajne rezultate u očuvanju i unapređenju sorata Primorske Hrvatske, ali jednako tako i biti pokretač unapređenja vinogradarsko vinarske proizvodnje, u kojoj ćemo sutra na EU tržištu imati priliku biti konkurentni isključivo sa autentičnim proizvodima visoke kakvoće od autohtonih sorata vinove loze.