Logo
 HR  ENG  ITA 
Razvojni program > Razvojni programi > Identifikacija i utvrđivanje tipičnih istarskih proizvoda

Identifikacija i utvrđivanje tipičnih istarskih proizvoda

Na području Istarske županije postoji cijeli niz tipičnih istarskih proizvoda. Do sada, u nama poznatim istraživanjima nije napravljen cjeloviti popis tipičnih proizvoda, kao ni njihov opis iz kojeg bi bilo vidljivo zašto su ti proizvodi specifični za to područje. Želi se valorizirati  proizvode visoke kvalitete da bi ukazali na njihovu specifičnost i istovremeno potkrijepili prepoznatljivost cijeloga područja.
    
Mnogi tipični istarski proizvodi  su standardizacijom proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija postigli vrlo visoku kvalitetu i prepoznatljivost na tržištu (vino, maslinovo ulje, tartufi, suhomesnati proizvodi, tjestenine,itd.).
 
Da bi mogli zaštiti navedene proizvode potrebno je prije svega napraviti njihov popis, iz kojeg treba stručno utvrđenom metodom utvrditi sve potrebne parametre na temelju kojih se može tvrditi da je pojedini proizvod tipičan za određeno područje. Temeljem takve identifikacije potrebno je sačiniti program njihove zaštite, valorizacije, te promocije kao tipičnih istarskih proizvoda.
 
AZRRI d.o.o. Pazin u svojem programu ima planirano zaštiti nekoliko proizvoda a to su prije svega tjestenine tipične za istarsko područje, kravlji i kozji sir, ovčji sir, proizveden od mlijeka istarske ovce, meso janjadi istarske ovce, magareće mlijeko, itd.