Logo
 HR  ENG  ITA 
Razvojni program > Istraživačko-razvojni programi > VIP projekt Muškat ruža porečka

VIP projekt Muškat ruža porečka

Na temelju  aktivnosti vezanih za projekt «Muškat ruža Porečka - Desertno vino», koji je AZRRI d.o.o. Pazin provodio sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta Zagreb, isti je prezentiran Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva RH, vezano za marketinšku pripremu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, te je prihvaćeno sufinanciranje projekta.

Navedeni VIP projekt trajati će dvije godine čime će se utvrditi postupak specifične vinifikacije kao i njega i dozrijevanje desertnog vina Muškat Ruža Porečka.

Muškat Ruža Porečka, po mnogima autohtona sorta Istre, odavno je poznata kao specifično vino bogate arome, puna okusa i kao vino koje se pije u posebnim prigodama. Projekt predstavlja pokušaj povratka ove sorte na scenu i zauzimanja značajnijeg mjesta u strukturi sortimenata istarskih vinogradara i vinara.

Provođenje projekta primarno će značiti terenskim radom, na utvrđivanju stanja raširenosti ove sorte u Istri, nakon čega će se odabrati lokacije  na kojima će se sukladno specifičnim agrotehničkim i ampelotehničkim mjerama proizvoditi grožđe za dobivanje vina.
Grožđe će se podvrgnuti tradicionalnom postupku prosušivanja te specifičnoj vinifikacijii i dozrijevanju desertnog vina. Svi procesi biti će praćeni i analizirani u svrhu utvrđivanja standarda mjera i postupaka u proizvodnji prirodnog desertnog vina.

Jedan od ciljeva projekata je stvoriti interes kod proizvođača u Istri za ovom sortom i tehnologijom proizvodnje a realizacijom projekta ostvariti pretpostavke usvajanja standardne tehnologije proizvodnje prirodnog desertnog vina sorte Muškat Ruža Porečka od strane proizvođača grožđa i vina u Istri, posebice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji će time učiniti korak naprijed u razvoju djelatnosti i postizanju veće konkurentnosti na tržištu.

Glavni cilj  ovog projekta je praktički provjeriti ispravnost teze da sorta Muškat Ruža Porečka ima potencijal za proizvodnju kvalitetnog možda čak i vrhunskog desertnog vina, čime Istra dobiva još jedan vrijedni autohtoni prepoznatljivi proizvod, a vinogradarsko–vinarska proizvodnja novi razvojni poticaj.