Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

22.11.22 09:39 Starost: 10 d

Meso istarskog goveda-boškarina dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti

 

S danom 21. studenim 2022. godine meso istarskog goveda-boškarina dobilo je zaštićenu oznaku izvornosti razini Europske unije.

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 21. studenog 2022. godine objavila da je Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda-boškarina dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti. 

Oznakom izvornosti potvrđuje se kvaliteta mesa istarskog goveda te povećava se prepoznatljivost i postiže bolji plasman mesa boškarina na tržištu Europske unije, doprinosi se suzbijanju crnog tržišta, brendira se autohtona pasmina te stabilizira cijena. Dobivanjem oznake izvornosti potvrdio se mukotrpan rad uzgajivača istarskog goveda te dao vjetar u leđa drugim uzgajivačima da se uključe u uzgoj goveda.

Postupak zaštite naziva Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda-boškarina započeo je u kolovozu 2019. godine, a radi se o zajedničkoj zaštiti naziva proizvoda hrvatskih i slovenskih proizvođača odnosno Saveza uzgajivača istarskog goveda i Kmetijske zadruge Agraria Koper, koji su nadležnim Ministarstvima podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv Meso istarskog goveda-boškarina / Meso istrskega goveda-boškarina.

Riječ je o svježem mesu podvrgnutom kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo. Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina je svijetloružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto intramuskularnim masnim tkivom, aromatično, ugodnog mirisa, punog karakterističnog okusa govedine, meko i sočno te kao takvo pogodno za pripremu različitih mesnih jela. Proizvodi se na području istarskog poluotoka, kvarnerskog otočja, na Krasu, Čičariji i na Podgrajskom podolju s južnim padinama Brkina. Govedo je u nekadašnjim istarskim seoskim domaćinstvima služilo prvenstveno kao radna stoka, a kako bi izdržao teške uvjete rada s vremenom je razvilo snažnu genetsku konstituciju te se prilagodilo klimi i vegetaciji uzgojnog područja te skromnom načinu hranidbe.

Uz meso istarskog goveda-boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka dobila je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time Hrvatska ima čak 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije, a nalazi se na visokom sedmom mjestu među državama članicama.

 

Ovdje pročitajte članak Ministarstva poljoprivrede s više informacija o zaštiti.