Logo
 HR  ENG  ITA 

Vijesti

29.08.18 13:14 Starost: 6 g

Održan okrugli stol pod nazivom "Kulturna baština, gastronomija i turizam - ključevi održivog razvoja ruralnog prostora"

 

28. kolovoza 2018. u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina održan je okrugli stol organiziran u sklopu europskog projekta KeyQ+

Cilj okruglog stola bio je istražiti potencijal, ali sagledati i izazove održivog razvoja ruralnih prostora kroz prizmu bogate kulturne baštine područja, tradicionalne kuhinje, lokalnih i autohtonih namirnica, te netaknutih prirodnih krajolika. U sklopu projekta KeyQ+ provedeno je istraživanje kulinarskog nasljeđa Austro-Ugarske Monarhije koje ima perspektivu da u budućnosti postane dio gastronomske ponude naše županije. Ovim događajem htjelo se definirati prednosti valorizacije navedene baštine za razvoj ruralnog turizma, te povezati mrežu zainteresiranih dionika koji će taj koncept provesti u stvarnost.

 

Okrugli stol otvorio je direktor AZRRI-a Igor Merlić s pozdravnim govorom, nakon čega je Jasenka Kapuralin, Voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju, ukratko predstavila projekt KeyQ+.

Govornici okruglog stola bili su Igor Jovanović, profesor povijesti; Franko Lukež, gastro publicist; Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije; Nada Prodan Mraković, pročelnica upravnog odjela za turizam Istarske županije, te Robert Perić, profesor kuharstva koji je izradio istraživački rad o Austrougarskoj gastronomiji. Svi sudionici složili su se da je kulturna i društvena ostavština iz perioda vladavine Austrije u Istri ogroman turistički i kulturni potencijal u kreiranju identiteta destinacije. Ovaj projekt ima perspektivu daljnjeg jačanja komparativne prednosti Istre koja leži upravo u raznolikosti ponude te direktnim kontaktom turista s lokalnim stanovništvom tijekom boravka u destinaciji – predstavljanje naše priče, odnosno tradicije, kulture i domaćeg proizvoda. Nadalje, postoji veliki potencijal za promociju Istre kroz povijesnu prizmu: osmišljavanjem programa, tematskih cesta, tematskih gastro i kulturnih evenata, sajmova, tradicijskih običaja, društvenih manifestacija i drugih događanja na razini cijelog područja Istre.

 

Različiti vladari, carstva i monarhije su obilježili povijest Europe, Mediterana i Jadrana u dugom razdoblju od antike do suvremenosti. Istarski poluotok je jedan od najboljih primjera… Tako bi recimo, jedan 100-godišnji Istranin mogao tvrditi da je rođen za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije (koja se raspala 1918.), postao punoljetan kad je Istra bila pod vlašću Italije (do 1947.), proveo veći dio odraslog života kao Jugoslaven, te 1991. godine konačno postao Hrvat. Postoji veliki potencijal u valoriziranju bogate materijalne i nematerijalne baštine sjevernog Jadrana, posebice s fokusom na povijesno razdoblje Austro-Ugarske. Monarhija je ostavila neizbrisiv trag u Istri, posebno vidljiv u monumentalnoj arhitekturi istarskih gradova. Pulska gradska tržnica - „trbuh grada” - privlači znatiželjnike šarenilom lokalnog voća, povrća i cvijeća, odnosno sve što tog mjeseca raste na istarskoj zemlji.  Osim toga, tržnica mami posjetioce i arhitekturom njene zgrade koja je podignuta davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine. Ove godine Tržnica slavi 115. rođendan.

Jedna od pilot aktivnosti projekta KeyQ+ je i uspostava potpuno opremljene didaktičke kuhinje u sklopu Tržnice u Puli gdje će ekspertni chefovi izvoditi inovativne radionice. Na taj način promovirati će se tradicija, povijest, kultura i gastronomija istarskog područja. Pulska tržnica, koja seže iz razdoblja Monarhije, na taj će način dobiti nove inovativne sadržaje i posljedično valorizirati bogatu kulinarsku baštinu tog doba.

 

Ključ uspjeha, složili su se svi sudionici okruglog stola, je multidisciplinarni pristup, odnosno suradnja svih dionika u sektoru kulture i turizma, ugostiteljstva, gastronomije i poljoprivrede, povijesti i etnografije, arhitekture i društvenih znanosti, te obrazovanja.

U konačnici, svi sudionici su imali priliku kušati menije iz Austro-Ugarske gastronomske tradicije na bazi autohtonih namirnica u modernom izdanju.